A szerelem felelőssége (részlet)

„Hajnalodott, amikor Cosmin kikászálódott az alvó nő mellől, csendben felöltözött, és kiosont a szobából. A folyosón égett a villany, és hallotta, a konyhában tesz-vesz valaki. Óvatosan belesett. Marius volt ott.

– Nocsak, már te ébren? – kérdezte, és az ablakoz lépett, hogy kissé elhúzza a függönyt. Alant a Rue Lepic már a hajnal fényében fürdött, bár a napkorong még nem bukkant fel a szokatlanul tiszta égbolton.

– Igen. Annyira nincs korán. Készítem a reggelit a hölgyeknek.

Cosmin csodálkozva nézte, ahogyan Marius korához képest friss és karcsú mozdulatokkal ügyködik a parányi konyhában. Már olvadt a vaj, sült a sonka, és készült a pirítós. Cosmin ismerte barátja képességeit a konyha frontján – biztos volt benne, hogy a lányok nem fogják bánni, hogy feltúrta a hűtőszekrényüket.

Halkan nevetni kezdett.

– Ez szép, de azért inkább mi érdemelnénk ágyba a reggelit. Úgy lenne kerek az éjszaka.

Marius kezében megállt a kés, és megrovón pillantott Cosminra.

– Ilyet ne is mondj, még tréfából se!

– De hát Marius…

– Soha ne beszélj így.

Cosmin zavartan hallgatott, aztán megkérdezte:

– Ma éjszaka nem jövünk vissza hozzájuk, nem igaz?

– Nem. Nem jövünk vissza.

A lányok másodévesek voltak az egyik kevésbé ismert párizsi egyetemen, és ők előző este a Place de Tertre egyik apró kocsmájában ismerkedtek meg velük. Zárás után egy üveg jó borral felvonultak velük a lányok lakásába, és hosszasan csevegtek a költészetről. Éjfél után pedig mindkét férfi elvonult választottjával az aprócska szobákba, és átadták magukat a szerelemnek.

Cosmin tűnődött. Nem régen ismerte meg Mariust, de az máris sok mindenre megtanította őt. Neki azonban bőven voltak még kérdései. Fel is tett egyet.

– Ez a reggeli szép dolog… de nem gondolod, hogy hiba? Mármint… abból a szempontból, hogy esetleg belénk szeretnek… és fájdalmat okozunk…

Marius vigyorgott.

– Ami téged illet, ha jól tetted a dolgod éjszaka, az a lány így is beléd szeretett már. Igazából már az este, amikor oly vad hévvel szavaltad neki a Mirabeau-hidat.

– De…

– Mit gondolsz, ha most csendben lelépnénk, az kevésbé fájna nekik?

– De…

– Na gyere, és inkább segíts.

Cosmin az asztalhoz lépett, és elkezdte apróra vágni a jégsalátát. Aztán újra kérdezett.

– Ha bevisszük nekik ezt a sok finomságot az ágyba, csillogni fog a szemük, és azt fogják gondolni, este megint ott leszünk abban a kocsmában, igaz?

– Igaz.

– És mi nem leszünk ott.

– Nem.

– És csalódottak lesznek.

– Nem. Figyelj ide, Cosmin. A reggel még szép lesz, de amikor búcsúzunk, finoman éreztetjük, hogy a kezdet a vég volt. És ők meg fogják érteni, és jó szívvel gondolnak majd ránk. Ne becsüld le ennyire a nőket!

Cosmin kifakadt.

– Marius, már jó pár kalandban volt együtt részem veled, de még mindig nem értem! Miért fekszenek le velünk egyáltalán ezek a lányok?

Marius türelmesen nézett rá.

– Mert remélik, hogy visszajövünk. Mindig ezt remélik. De mi nem jövünk. Nem ezért készítünk reggelit.

– Akkor miért?

Marius sóhajtott.

– Mert tiszteljük őket, azért. Mert adni akarunk. Megtanítjuk őket, mit várjanak el, cserébe mindazért a gyönyörért, amit nyújtani képesek. Arra is, hogy csak olyan férfit várjanak vissza majd, aki reggelit készít nekik. Aki kezet csókol. Aki nem rombolja az önbecsülésüket. S akkor, egyszer akad majd egy ilyen, aki velük is marad. Érted?

Cosmin töprengett.

– Nem jövünk vissza – mondta, inkább csak magának.

Marius vajat kent a pirítósra. Cosmin látta, hogy közben rosszallóan méregeti a konyhaszekrény tetején sorakozó borospalackokat.

– Te visszajöhetsz, ha akarsz. Beleszerettél?

Cosmin a csinos kis barnára gondolt. A szép szemeire. A nevetésére. A nevére, ami talán Anriett.

– Nem.

– Akkor ne tedd! Lehet szeretni egyszer, lehet ezerszer, de kétszer soha. Ha velem akarsz maradni, ezt meg kell értened.

Cosmin elgondolkodott, és bólintott.

– Egy éjszaka még csak tapasztalat, de két éjszaka már a remény, igaz?

Marius biccentett, és narancslevet töltött két pohárba.

– Azért, Marius, nem mindenki gondolkodik így. Manapság egyes nők sértőnek is érzik, ha egy férfi kiszolgálja őket. És persze még többen vannak, akik beérik ennél kevesebbel is.

Marius sóhajtott, és ismét a lányok boraira pillantott.

– Igen, tudom. Nekünk azt kell megtennünk, amit tudunk, barátom. No rajta. Ébresszük fel a tündéreket.

Cosmin kedve felragyogott, elképzelte a mosolyt, ami várja őt, és örömét a búcsú várható szomorúsága sem tudta beárnyékolni.

Elindultak. A nap felső íve közben felbukkant a Montmartre háztetői felett. Bekacsintott az ablakon, aranyba vonta konyhát, s a két férfi szívét.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük